Sunday 15 July 2012

Leacuri mănăstireşti: ZMEURA


Un tonic detoxifiant pe timp de vară

Autor:  Mariana Borloveanu

Dacă o simplă privire a fructelor de zmeură ne creează o stare de bine, trebuie să ştiţi că prin consumarea oricărui suc sau sirop care are la bază acest ingredient, ne purificăm sângele şi ne aducem aminte că aceste sănătoase fructe au fost consumate de fiinţa umană încă din neolitic. Zmeura este un adevărat tezaur de aromă şi savoare.


 Un pahar cu suc de zmeură vă binedispune
Această bautură savuroasă şi frumos colorată ne răcoreşte zilele de vară şi în acelaşi timp ne încântă privirea. Pe lângă plăcerea de a bea suc de zmeură, există şi o parte utilă în ceea ce priveşte sănătatea.  Fie simplu, fie amestecat cu apă minerală, acest detoxifiant natural ne induce şi o stare de bine.
Ingrediente : 500g zmeură proaspătă; frunze de busuioc roşu; cuburi de gheaţă.
Mod de preparare: Acest suc se prepară foarte repede şi foarte uşor. Se spală zmeura cu destul de mare atenţie, pentru că este extrem de fragilă. Se pune direct în storcătorul de fructe, împreună cu 3-4 frunze de busuioc. După ce am stors toate fructele, mutăm sucul din storcător într-un pahar de sticlă, în care mai adăugăm trei frunze de busuioc şi două cuburi de gheaţă. Se consumă imediat şi dacă veţi dori un al doilea pahar cu suc în cursul aceleiaşi zile, este bine ca de fiecare dată să fie făcut doar în cantitatea pe care doriţi să o beţi.


Siropul crud de zmeură îşi păstrează toate vitaminele
Siropurile făcute în casă vor fi întotdeauna mai gustoase şi mai consistente decât cele cumpărate din comerţ. Din acest motiv  vă sfătuim să încercaţi şi această reţetă cu precizarea că acest sirop nu se fierbe, deci este un sirop preparat la rece. Marele câştig al acestui procedeu este faptul că zmeura îşi va păstra intacte toate vitaminele şi mineralele pe care le conţine: vitamina C, vitamina E, complexul de vitamine B, vitamina A, vitamina K, magneziu, calciu, potasiu, fier.
Ingrediente:2 kg de zmeură; 1,500 kg zahăr; 2 lămâi; o aspirină.      
Mod de preparare: 2 kg de zmeură bine coaptă, se spală sub jet de apă şi se pune într-un vas de 4 l. Zmeura se zdrobeşte cu mâna, pentru ca fructele să-şi poată lăsa cât mai multă zeamă. După zdrobire, se acoperă cu un tifon, lăsându-se la fermentat timp de 48 de ore. Se strecoară apoi printr-un tifon dublu, storcându-se fructele cât se poate de bine. Această operaţiune se poate face şi cu ajutorul storcătorului de fructe. În sucul obţinut din cele 2 kg de zmeură se adaugă zahărul şi zeama de la cele două lămâi. Se amestecă apoi cu o lingură de lemn, până când zahărul se va dizolva complet, dar pentru că dizolvarea se face extrem de greu, se va amesteca din 15 în 15 minute, timp de 2-3 ore.  Siropul se pune apoi în sticle ( exclus plastic), la fiecare adăugându-se o tabletă de aspirină şi care se vor leaga cu tifon dublu şi se vor aşeza în cămară. Fermentaţia va continua foarte încet, deoarece din cauza concentraţiei zahărului, fermenţii se activează şi sucul nu se poate transforma în vin. Deasupra conţinutului din fiecare sticlă se va forma un dop de spumă, care va contribui la buna păstrare a siropului. După destuparea fiecărei sticle, siropul se pune într-o alta şi se închide ermetic. Se va consuma în combinaţie cu apă minerală sau sifon.


Siropul fiert îşi are secretele lui
Pe lângă siropul preparat la rece, din fructe de zmeură se poate obţine şi un altfel de sirop, de data aceasta prin fierbere. Siropul de zmeură se poate prepara atât din fructe de pădure, cât şi de grădină. Cel obţinut din zmeură de pădure are o culoare mai pronunţată şi este mai aromat.
Ingrediente: 2 kg de zmeură; 1, 500 kg zahăr; o lămâie.         
Mod de preparare: După ce se spală bine zmeura, se zdrobeşte într-o cratiţă şi se acoperă cu un tifon, lăsându-se 48 de ore la fermentat. În acest timp se amestecă de două ori pe zi cu o lingură de lemn, pentru a împiedica formarea mucegaiului. După acest timp, se udă un tifon dublu cu apă şi se stoarce bine, prin el strecurându-se totul şi presându-se fructele fermentate, până la obţinerea unui suc mai consistent. Acesta se pune într-un borcan de 5l şi se lasă la limpezit timp de 10 ore, după care se scurge cu mare grijă în alt vas, cu atenţie să nu se răscolescă drojdia care s-a depozitat pe fundul borcanului. Se adugă apoi zahărul şi zeama de lămâie şi se pune totul la fiert într-un vas de 5l. Se amestecă până la dizolvarea completă a zahărului, lăsându-se să fiarbă la foc mic. Pentru ca spuma formată la suprafaţă să dispară, terbuie să amestecăm aproape tot timpul în care fierbe siropul. După 30 minute, siropul de zmeură este gata. Se pune fierbinte în sticle, care vor fi bine închise cu dopuri noi şi opărite în prealabil. Până a doua zi, sticlele cu sirop se ţin la sterilizat în pături groase. Apoi se păstrează în cămară, la răcoare.

Cocteil de zmeură, pepene roşu şi mentă
Deşi sucul de zmeură este foarte apreciat de consumatorii sucurilor proaspete, vă propunem o reţetă de cocteil, în care veţi regăsi aceeaşi aromă şi bun gust, dar într-o combinaţie inedită.
Ingrediente: 200g zmeură; 500g pepene roşu; 10 frunze de mentă verde.
Mod de preparare: Se desprinde pepenele de pe coajă şi se curăţă toţi sâmburii din pulpa roşie, apoi se taie în cuburi, peste care se adaugă frunzele uşor zdrobite de mentă verde şi fructele de zmeură. Se pune totul în blender şi se obţine o băutură de excepţie. Se serveşte cu cuburi de gheaţă şi 3 frunze de mentă.
 
Efecte benefice
Sucurile de zmeură sunt recomandate îndeosebi diabeticilor, dar sunt foarte eficiente şi în alte boli: reumatism, stări febrile, dermatoze. Este un tonic detoxifiant, pe care îl puteţi savura cu plăcere.

No comments:

Post a Comment