Sunday 11 March 2012

Leacuri mănăstireşti : ISOPUL


Autor : Mariana Borloveanu

"Stropi-mă-vei cu isop şi mă voi curăţi, spăla-mă-vei şi mai vârtos decât zăpada mă voi albi" - Psalmul 50,7
Însăşi denumirea acestei plante ne dă dintru început speranţa de vinecare, considerând pe bună dreptate isopul ca una dintre cele mai căutate plante de leac. Folosit sub formă de pulbere, macerat sau infuzie, isopul vindecă peste 60 de afecţiuni grave: respiratorii, hepatice, cardiovasculare, neurologice, psihice sau cancer. Cum să folosim binefacerile acestei plante de leac, am aflat de la maica Nectaria de la Schitul Iezer.


 “Azobul” vindecă oamenii şi purifică locuinţele
Isopul este considerată plantă sfântă, fiind menţionată şi în Sfanta Scriptură şi înzestrată cu puteri tămăduitoare, alaturi de scorţişoară, nard, măslin, cedru, mirt şi viţă-de-vie. Cunoscut din antichitate şi pomenit în Psalmii lui David, isopul este folosit ca plantă purificatoare a trupului, a caselor creştinilor, dar şi pentru curăţirea templelor. Numele isopului este de origine greacă, "azob"  însemnând "plantă sfântă". Proprietăţile terapeutice se datorează în special uleiului esenţial, care se gaseşte în părţile aeriene ale plantei. Uleiul de isop are proprietăţi bactericide (distruge bacteriile), antiseptice, astringente, antivirale, cicatrizante, diuretice, expectorante şi sedative. Datorită acestor proprietăţi, isopul este recomandat în tratamentul a peste 60 de afecţiuni grave, printre care: boli respiratorii, hepatice, cardiovasculare, psihice şi cancer.

Pulberea de isop îi vine de hac astmului infecto-alergic    
Se usucă la umbră părţile aeriene ale plantei de isop, după care se macină cu ajutorul râşniţei de cafea, cantitatea de plantă de care aveţi nevoie. După măcinare, pulberea se mai cerne printr-o sită deasă, pentru a se îndeparta eventualele resturi nemăcinate. Pentru detoxifierea organismului, se ia câte un vârf de cuţit de pulbere de isop, cu o jumătate de oră înaintea celor 3 mese principale. Se ţine sub limbă timp de 5 minute, după care se va înghiţi cu apă, ţinută la temperatura camerei. Bolnavii de astm vor lua o jumătate de linguriţă de trei ori pe zi, pe stomacul gol, cu puţină apă plată.Tratamentul durează minimum 2 săptămâni şi are efecte antiinfecţioase puternice, decongestionând traiectul respirator şi amplificând imunitatea organismului. Este cel mai apreciat leac împotriva astmului infecto-alergic. Dacă se va lua un vârf de cuţit de pulbere cu un sfert de oră înainte de masă, de trei ori pe zi, aceasta va duce la inhibarea reflexului vomitiv. Acest remediu naturist redă apetitul şi induce o stare de bună dispoziţie, fiind de mare ajutor în bolile grave. Pulberea astfel administrată, este un foarte bun adjuvant în boala canceroasă şi în ciroza hepatică, dar este la fel de eficient împotriva balonării şi a altor disfuncţii digestive.      


Schizofrenia ţinută în frâu cu macerat de isop          
Pentru obţinerea unui macerat de isop, se vor lua 4 -5 fire de plantă proaspăt culeasă şi se vor mărunţi cu ajutorul unui cuţit sau chiar cu mâna liberă. Peste această plantă mărunţită se toarnă apă de izvor, până la acoperirea completă, după care se va lăsa la macerat, la temperatura camerei,  timp de aproximativ 12 ore. După acest interval de timp, maceratul se filtrează cu ajutorul unui tifon şi se foloseşte în afecţiunile neurologice şi psihice, dar şi în cele digestive.
Acest macerat este un foarte bun adjuvant în schizofrenie. Pentru calmarea manifestărilor acestei cumplite boli, se vor bea 3 pahare de 100ml cu macerat de isop, pe parcursul unei zile întregi. Tratamentul se va administra timp de două săptămâni, astfel: o săptămână tratament, o săptămână pauză, după care va urma cea de-a doua săptămână de tratament. Bolnavii care vor consuma 300 – 400ml de macerat de isop, îndulcit cu 3 linguriţe de miere, pe parcursul unei zile, vor putea ţine sub control afecţiuni precum : depresia, astenia sau nevroza astenică. Tratamentul durează 20 de zile. De asemenea, un pahar cu macerat de isop, băut cu 10 minute înaintea meselor principale este benefic în calmarea durerilor de stomac, gastritei sau gazelor intestinale. Maceratul se poate consuma ori de câte ori este nevoie.        

   
Adjuvant în boala canceroasă şi în ciroza hepatică
Partea aeriană a plantei de isop se usucă la umbră sau se cumpără uscată, din comerţ. Într-o cană cu apă clocotită se va pune o liguriţă de plantă uscată şi se va lăsa la infuzat timp de 5 minute.
În situaţia în care, datorită anumitor disfuncţii, reţineţi apa în organism, tratamentul cu infuzie de isop va favoriza eliminarea acesteia, purificand ficatul.
Se recomandă consumarea a două căni de infuzie pe zi, ceea ce va ajuta la eliminarea apei şi a toxinelor din organism. Acest remediu este eficient şi în afecţiunile aparatului respirator, în bronşite, faringite şi laringite. Tratamentul durează o săptămână şi se poate repeta la nevoie.
Infuzia de isop este un leac sigur împotriva hipertensiunii arteriale şi un bun adjuvant în boala canceroasă şi în ciroza hepatică. Se vor bea 3 căni pe zi, după mese, timp de 30 de zile. De asemenea, compresele cu această infuzie, vă scapă de tuse uscată şi de cele mai rebele afecţiuni ale bronhiilor.




No comments:

Post a Comment