Tuesday 3 April 2012

Leacuri mănăstireşti : MĂSLINUL

Autor : Mariana Borloveanu

Sănătatea adusă de cura cu măslin

Chiar dacă trăim departe de imensele plantaţii de măslin, trebuie să avem conştiinţa faptului că în terapeutica medicală, măslinele sunt deosebit de preţioase pentru sănătate. Încă din Antichitate, Hipocrate, părintele medicinii,
a recomandat consumul de măsline în vederea tratării a numeroase afecţiuni.
De la uleiul de măsline presat la rece şi până la tratamentele cu frunze şi fructe de măslin, există mai multe remedii naturiste, o parte dintre ele fiindu-ne oferite de maica Anastasia, de la Mănăstirea Celi Dere.


 Măslinul era cunoscut ca plantă tămăduitoare în vremea Mântuitorului

În Ţara Sfântă, încă din prima perioadă de după Hristos, existau păduri compacte de măslin la nord de Gaza, pe şesurile Şaronului şi ale Hebronului sau în grădina Ghetsimani, situată la baza Muntelui Măslinilor din Ierusalim, unde Mântuitorul venea adesea pentru a se ruga sub măslinii bătrâni şi de unde a şi fost arestat. Încă din vremea aceea frunzele şi fructele de măslin erau la mare preţ în vindecarea multora dintre boli, în Grecia Antică planta de măslin fiind la rang de regină a fertilităţii şi a deplinei stabilităţi a echilibrului fizic al organismului. Măslinul este un arbust fructifer la origine, dar este  dirijat în aşa fel încât să aibă aspectul unui copac cu trunchi masiv, mai ales odată cu ajungerea la maturitate. Măslinii neângrijiţi cresc mult mai încet decât cei din culturi şi care există în Europa de apropape 1000 de ani. Frunzele gri-argintii sunt foarte groase, ceea ce le dă motivaţia de a fi folosite în multe dintre tratamentele naturiste. Toţi măslinii îşi pierd frunzele la un interval de doi ani.


 Adevărata comoară de leac din planta de măslin

Consumul măslinelor este cel mai bun leac în ceea ce priveşte vindecarea ulcerelor, iar sucul stors din fructele proaspete, neconservate, este indicat pentru tratarea multor boli cronice. Compoziţia chimică a fructului de măslin cuprinde o paletă extrem de variată: apă; vitaminele A, B, C, E, F; săruri minerale şi materii azotate, grase; ulei; substanţe extractive; sulf, fosfor, cupru, mangan, calciu, fier, magneziu, protide, celuloza, etc. Consumul de măsline asigură de asemenea  o bună digestie, fiind laxativ şi asigurând drenajul biliar, purgativ, emolient, antidot al otrăvilor şi bun colagog, stimulând buna funcţionare a ficatului. Scade valorile colesterolului şi ajută la înmuierea keratozelor, vindecând leziuni şi alte diferite răni. Uleiul, frunzele şi fructele de măslin sunt un adevărat medicament în afecţiuni precum: abcese, afecţiuni hepatice, afecţiuni digestive, alopecie, anemii, arsuri, colici, constipaţie, cosmetică, diabet zaharat, dischinezie biliară, dureri diverse, entorse, furuncule, gută, hipertensiune, hepatite, litiaze renale sau biliare, nevrite, panariţiu, paradontoză, pecingine, pioree, reumatism, sau viermi intestinali.


Leacuri aflate din vechi mănăstiri

Un leac al vremurilor de demutl ne învaţă că măslinele pisate cu sâmburi cu tot, amestecate cu seu de oaie şi mămăligă caldă se punea la gâtul copiilor bolnavi de gâlci. Amigdalita de astăzi potae folosi cu succes acelaşi remediu.  În ceea ce priveşte frunza de măslin şi sâmburii arşi in foc şi apoi, pisaţi şi amestecaţi cu rachiu, au fost şi vor rămâne întotdeauna cel mai de seamă leac  împotriva durerilor de măsele. În ceea ce priveşte tratamentul împotriva tricofitiei, există un tratament cu rezultate fără tăgadă: se pune o maslină în spuză, după care se desface şi se scoate sâmburele, apoi se aplică pe leziune. Scrumul de sâmburi de măslin este cel mai eficient tratament împotriva diareei. Se mai poate face un extract din frunzele de măslin, care reduce nivelul colesterolului din sânge şi poate scădea presiunea sângelui la pacienţii cu hipertensiune uşoară.
Pe lângă acestea mai avem preparate cu un efect de netăgăduit:


 Tratamente cu ulei presat la rece

 Cel mai bun şi eficient medicament pe bază de măsline este uleiul presat la rece, care se foloseşte sub urmatoarele forme:
a) Cate o linguriţă dimineaţa la trezire în bolile interne precum: dischinezie biliară, hepatică, afecţiuni abdominale.
b) Se masează gingiile în paradontoză, de mai multe ori pe zi.
c) Se aplică ulei cald pe locurile dureroase.
d) Se fac diverse preparate cu alte produse ca şi galbenuş de ou şi se fac spălături pe cap.
e) Se ia intern cate o lingură, pentru combaterea constipaţiei.  
f) Se face un amestec cu apa de var şi ulei în proporţii egale şi se aplică în cazurile de keratoză sau  alte afecţiuni cutanate, precum psoriazis sau  ihtioză. g) În gută se aplică pe locurile dureroase, împreună cu frunze de ferigă, aplicate cât mai fierbinţi cu putinţă.
h) Cataplasme cu măsline, pisate şi aplicate în cazul racelilor pe gât sau chiar pe piept.
i) În cazul viermilor intestinali se va lua câte o lingură de ulei dimineaţa pe stomacul gol. Este mai eficient dacă se combină şi cu alte tratamente.
j) În afecţiuni ale pielii, cu crăpături, ungerea cu ulei d emăsline este un adevărat balsam.
k) Cura de detoxifiere: Se va lua în gură o lingură de ulei şi se va mesteca bine timp de 20 de minute, fără să se înghită deloc, pentru că este foarte toxic. Se va forma o masă tare ca o gumă, care se va arunca, după care se va spala bine gura. Tratamentul se va face în fiecare zi, pe un interval de 10 zile. Este foarte eficient, pentru că ajută la curaţirea glandelor salivare şi a întregului organism de toxine.Uleiul de măslin este foarte util într-o multitudine de afecţiuni. 


No comments:

Post a Comment