Monday 13 April 2020

SĂPTĂMÂNA PATIMILOR


Săptămâna Mare

Autor: Mariana Borloveanu

Toată perioada Postului Mare are pentru creștini o deosebită însemnătate, dar trăirile din Săptămâna Patimilor ne învăluie în cernite clipe de aducere aminte. Momente unice au menirea de a actualiza credincioşilor, în chipul cel mai viu şi emoţionant, clipele esențiale ale vieții și morții Mântuitorului Iisus Hristos. Toată lumea se uneşte în rugăciune, iar fiecare zi a Săptămânii Mari își are semnificația ei.


Lunea Mare este ziua în care încep Sfintele Patimi ale Domnului nostru Iisus Hristos. 

Marțea Mare este ziua în care ne pregătim pentru intrarea în cămara Mântuitorului.

 

Miercurea Mare este ziua în care se face pomenire despre femeia cea păcătoasă, care a dobândit iertarea păcatelor, după ce L-a uns cu mir pe Mântuitorul.

 

Joia Mare este marcată de patru momente de mare însemnătate: Spălarea picioarelor, Cina cea de taină, Rugăciunea din Grădina Ghetsimani, Vânzarea și prinderea Domnului.



Vinerea Patimilor este ziua pomenirii înfricoșătoarelor Patimi pe care Iisus Hristos le-a primit pentru noi, răscumpărând omenirea din robia păcatului. 


În Vinerea Mare, nu se săvârșește Sfânta Liturghie, iar seara se săvârșește Denia Prohodului Domnului și se scoate Sfântul Epitaf. 


Sâmbăta Mare vine cu o atmosferă înălțătoare. Această zi încheie Săptămâna Patimilor, fiind o zi a rugăciunii și a minunatei Învieri a Domnului nostru Iisus Hristos. 







No comments:

Post a Comment