Monday, 27 July 2015

Leacuri mănăstirești: MENTA

Autor: Mariana Borloveanu

Menta (gr: míntha)  face parte dintr-o familie foarte extinsă, alături de alte plante aromatice din Grădina Domnului. Ce poate fi mai răcoritor decât un ceai de mentă cu gheață sau un sirop rece cu frunzulițe de mentă?! Această minunată plantă pe care majoritate dintre noi o folosim zilnic, ne înviorează, dar ne și ajută în calmarea și chiar vindecarea multor afecțiuni. De la banalele bomboane cu mentă, până la macerate, tincturi, cataplasme, creme, săpunuri naturale, lumânări parfumate, toate acestea vin în ajutorul nostru de ne reconforta sau de a ne lecui de anumite afecțiuni nedorite. Din îndepărtate vremuri, oamenii aflați la drum își potoleau setea cu frunze de mentă, considerând-o un dar de la Dumnezeu pentru cei obosiți sau însetați. Peste veacuri, această plantă sfântă a reintrat în alimentația noastră, în casele noastre, în obiceiurile tămăduitoare păstrate din bătrâni.

Florile de mentă au fost miraculoase dintotdeauna


Încă de-acum sute de ani, galii își puneau buchețele de mentă  ( verde sau uscată) sub pernă, pentru a avea somnul profund și vise dintre cele mai odihnitoare. Asemenea lor, femeile slave prețuiau foarte mult menta înflorită. În ziua nunții, acestea își împleteau în păr crenguțe cu frunze și flori proaspete de mentă, ceea ce în tradiția mai multor popoare înseamnă o familie fericită și o căsnicie rodnică și îndelungată. În credința populară, menta face parte din ierburile sfinte, care trebuie să fie nelipsită din bagajele celor care călătoresc, aceasta inducând siguranță și optimism. La fiecare popas e bine ca cel aflat la drum să mestece câteva frunze de mentă, care îl vor revigora și-i vor potoli setea. Acesta era crezul viețuitorilor din Orientul Mijlociu, care știau că drumul va fi mai relaxant, dacă un buchețel de mentă înflorită va fi purtat într-un buzunar, cât mai aproape de inimă. Cu ani în urmă, în Bucovina și Maramureș, odată cu  începutul verii, se măturau odăile de șapte ori, în șapte zile la rând, cu mături făcute din tulpini de mentă proaspătă, spre a alunga boala din familiile respective.

Bomboane mentolate și bezele cu mentă, pentru astmatici


Astmul bronșic este una dintre cele mai perfide boli, necesitând modalități de calmare și ieșire din criză, într-un timp foarte scurt. În cazul în care nu aveți un spray antiastmatic, e bine ca în permanență să aveți la îndemână bomboane foarte mentolate, care pot fi găsite în comerț, sau bezele cu mentă, ce pot fi făcute în casă. Sunt ușor de făcut și se păstrează relativ bine, cu condiția să fie ținute în locuri lipsite de umezeală. Pentru o tavă de bezele, avem nevoie de 2 albușuri, 50g zahăr brun, 100g zahăr farin brun, 50g frunze proaspete de mentă, o linguriță suc de lămâie și un praf de sare. Se bat bine albușurile, amestecate cu menta mărunțită, zahăr și sare, după ce in prealabil au fost ținute timp de o jumătate de oră la temperatura camerei, iar când compoziția devine foarte tare, se adaugă și zahărul farin, împreună cu zeama de la lămâie. Se bate totul încă 10 minute, până când se întărește bine, apoi se dozează cu ajutorul unui pos, direct în tava de copt, cu oarecare distanță între ele, pe hârtia așezată pe fundul tăvii. Se introduce tava în cuptorul încins, apoi se dă focul la mic și cu ușa cuptorului întredeschisă, se coc timp de aproximativ 90 de minute. După aceea se stinge focul, iar bezelele nu se scot din cuptor, până când acestea nu sunt complet reci. Pentru consumul uzual se asezonează cu ciocolată amăruie, dar pentru calmarea crizelor de astmă se consumă ca atare.

Înghețata și jeleul cu mentă calmează oboseala cronică


După îndelungate perioade, petrecute în fața calculatorului, dar și în timpul oricăror alte activități solicitante, există un remediu care ne poate face să uităm stresul și să ne bucurăm de binevenite momente de relaxare totală. Pentru aceasta trebuie să avem la îndemână jeleu natural, făcut cu mentă, pe care îl savurăm într-o primă fază, pentru ca după aproximativ un sfert de oră să continuăm cu o porție de înghețată de mentă, servită între feliuțe de măr verde.

 Aceasta din urmă constituie cel mai rapid antidot, pentru a scăpa de oboseala cronică. După câteva astfel de porții delicioase, veți constata că sunteți odihniți și binedispuși.

Lumânări mentolate pentru afecțiuni respiratorii


În componența acestor lumânări parfumate intră atât ceară curată, cât și ulei de mentă, extras din planta întreagă, chiar înainte de a înflori, prin distilare cu abur. Alături de mentol, care este componenta esențială, aceste lumânări mai conțin și acid oleanolic și cetone. Respirând aerul dintr-o încăpere în care arde o astfel de lumânare, beneficiem de mai multe efecte terapeutice: are proprietăți decongestionante și antispasmodice, foarte utile în bolile de astm, sinuzită sau bronșită. Aceste lumânări mentolate acționează eficient și rapid în cazul crizelor cauzate de afecțiuni respiratorii, fiind foarte eficiente în calmarea acceselor de tuse convulsivă sau tuse tabagică. Culoarea și parfumul acestor lumânări constituie un alt factor calmant și relaxant.

( articol publicat în revista Leacuri și Rețete mănăstirești)


No comments:

Post a Comment