Sunday 26 May 2019

Întâlnirea Mântuitorului cu Femeia Samarineancă

Un loc binecuvântat din Samaria
Samaria este un tărâm în care te poți regăsi în unicitatea unei clipe biblice sau să te bucuri de mângâierea suavă a măslinilor în floare, care abundă aceste locuri binecuvântate.  În acest loc, Mântuitorul Iisus Hristos a întâlnit-o pe femeia samarineancă, nimeni alta decât Sfânta Fotini.

Arhimandritul Ioustinos veghează neâncetat acest loc biblic


Încă de la intrarea în sfânt lăcașul grec-ortodox de la Nablus, totul pare învăluit în mister. Arhimandritul Ioustinos, la cei aproape 80 de ani, poartă el însuși taina de a viețui permanent în această biserică, având ascultarea de a veghea Fântâna lui Iacob. 
Fântâna lui Iacob, pe care părintele Ioustinos o păzește cu atâta dăruire, se află în cripta bisericii. Această fântână, venerată de creștinii din întreaga lume, este închinată Sfintei Fotini, femeia samarineancă.

 Sfânta Fotini se smerește și se pocăiește în fața lui Hristos
                                                   
După cum aflăm din ”Geneză” ( 33, 19), Patriarhul Iacov, considerat părintele poporului evreu, s-a așezat în acest loc, împreună cu soțiile și cei 12 fii ai săi, cumpărându-și aici un loc pentru cort și aducându-și turmele pe pământul fertil al Sichemului. În locul acela a săpat și fântâna din care aveau să bea atât cei ai casei, cât și animalele familiei. În drumul spre Galileea, Iisus S-a oprit la Bir es-Samarieh pentru a se odihni și a-și potoli setea. În timp ce El se odihnea, o femeie samarineancă a venit să scoată apă. Și cum fântâna se afla în acea vreme în proprietatea samarinenilor, Mântuitorul i s-a adresat femeii, pur și simplu: ”Dă-mi să beau!” Aceasta s-a mirat peste măsură, pentru că nu se cădea ca o samariteancă singură să stea de vorbă cu un bărbat evreu: „Cum, tu care eşti iudeu, ceri să bei apă de la mine, care sunt femeie samarineancă? Pentru că iudeii nu au amestec cu samarinenii”. Iisus a răspuns şi i-a zis: ”Dacă ai fi știut darul lui Dumnezeu şi Cine este Cel Ce-ţi zice: Dă-Mi să beau, tu ai fi cerut de la El şi ţi-ar fi dat apă vie”. Femeia I-a zis: ”Doamne, nici găleată nu ai şi fântâna e adâncă; de unde, dar, ai apa cea vie? Nu cumva eşti Tu mai mare decât părintele nostru Iacov, care ne-a dat această fântână şi au băut din ea el însuşi şi fiii lui şi turmele lui”? Iisus a răspuns şi i-a zis: ”Oricine bea din apa aceasta va înseta iarăși, dar cel ce va bea din apa pe care i-o voi da Eu, în veac nu va mai înseta, căci apa pe care i-o voi da Eu se va face în el izvor de apă curgătoare, spre viaţă  veşnică” . Discuția a continuat pe același ton, în scurt timp samarineanca dându-și seama că în fața ei se află Însuși Mântuitorul. Din clipa aceea femeia s-a smerit, botezându-se cu numele Fotini,  răspândind cuvântul lui Hristos și convertindu-i pe mulți la adevărata credință. A fost persecutată de împăratul Nero, suferind multe chinuri martirice pentru credința ei. O bucățică din capul Sfintei Fotini se păstrează cu sfințenie într-o cupolă de sticlă, așezată în fața altarului Bisericii grec-ortodoxe din Nablus.





1 comment:

  1. Emotionant ! Aveti darul de a reda în așa fel încât transpuneti cititorul in locul si vremea respectiva !

    ReplyDelete