Monday 12 May 2014

Leacuri mănăstirești: LUCERNA energizează organismul și subțiază sângele

Autor: Mariana Borloveanu

Tămăduitorii tradiţionali  din China, recomandau lucerna în majoritatea afecţiunilor şi asta pentru că, înainte de toate, era considerată: ” cel mai puternic fortifiant al sistemului imunitar, echilibrând capacitatea fizică a organismului ”. Și la noi, vechii monahi foloseau ceaiul de lucernă ca leac, datorită clorofilei, nutrienţilor, mineralelor şi vitaminelor pe care această plantă le conţine. Despre efectele miraculoase ale lucernei, care abundă în vitameine B și E, am aflat de la maica Ecaterina de la Iezerul Vâlcii, când într-o seară, înainte de a porni spre un loc de rugăciune din pustie, maica mi-a pregătit un sandwich cu pâine pustnicească și germeni de lucernă.


Planta înmagazinează o cantitate foarte mare de clorofilă, motiv pentru care, acest remediu este recomandat în tratarea afecţiunilor hematologice şi în stagnarea evoluţiei varicelor esofagiene. De asemenea, vitaminele B6, E şi D, precum şi calciul, magneziul, fosforul şi potasiul conţinute de lucernă ajută la întărirea sistemului osos, dar şi la fortifierea imunităţii. Frunzele şi florile de lucernă se pot mânca zilnic, sub formă de salată, la care se adaugă doar ulei de măsline şi lămâie, după gust. Efectele se văd după o lună de zile.


Germenii de lucernă subţiază sângele

Dacă la început tămăduitorii recomandau consumul frunzelor proaspete de lucernă, cu timpul au găsit o altă modalitate de a se folosi de binefacerile acestei plante şi anume consumarea în stare proaspătă a germenilor. În perioada de iarnă, seminţele germinate de lucernă sunt un deliciu, dar şi un remediu naturist foarte benefic, ajutând la subţierea sângelui şi la o bună circulaţie periferică. Într-un borcan de 800ml se pun 5 linguri cu seminţe de lucernă, după ce în prealabil au fost bine spălate şi se acoperă cu apă. Se acoperă borcanul cu un tifon şi se lasă la temperatura camerei timp de patru zile şi patru nopţi. În tot acest timp, la fiecare12 ore, se scurge apa din borcan şi se spală seminţele, adăugându-se din nou apă proaspătă ( cam un 100ml) şi se acoperă totul. După primele două zile, borcanul se înclină şi se aşează cu gura în jos, pe o farfurie, astfel încât surplusul de apă să se poată scurge prin tifon. În cea de-a treia zi se vor observa seminţele încolţite şi se vor mai lăsa încă 24 de ore la lumină şi căldură, astfel încât să avem în borcan germenii de lucernă înverziţi. Se scot apoi din borcanul în care au germinat şi se clătesc sub un jet de apă rece. Se mănâncă totul pe parcursul unei zile.

…continuarea în volumul  ”LEACURI MĂNĂSTIREȘTI






No comments:

Post a Comment