Autor: Mariana
Borloveanu
Tămăduitorii tradiţionali din China, recomandau lucerna în majoritatea
afecţiunilor şi asta pentru că, înainte de toate, era considerată: ” cel mai puternic fortifiant al sistemului
imunitar, echilibrând capacitatea fizică a organismului ”. Și la noi,
vechii monahi foloseau ceaiul de lucernă ca leac, datorită clorofilei,
nutrienţilor, mineralelor şi vitaminelor pe care această plantă le conţine. Despre
efectele miraculoase ale lucernei, care abundă în vitameine B și E, am aflat de
la maica Ecaterina de la Iezerul Vâlcii, când într-o seară, înainte de a porni
spre un loc de rugăciune din pustie, maica mi-a pregătit un sandwich cu pâine
pustnicească și germeni de lucernă.
Planta înmagazinează o cantitate foarte mare
de clorofilă, motiv pentru care, acest remediu este recomandat în tratarea
afecţiunilor hematologice şi în stagnarea evoluţiei varicelor esofagiene. De
asemenea, vitaminele B6, E şi D, precum şi calciul, magneziul, fosforul şi
potasiul conţinute de lucernă ajută la întărirea sistemului osos, dar şi la
fortifierea imunităţii. Frunzele şi florile de lucernă se pot mânca zilnic, sub
formă de salată, la care se adaugă doar ulei de măsline şi lămâie, după gust.
Efectele se văd după o lună de zile.
Germenii de lucernă subţiază sângele
Dacă la început tămăduitorii recomandau consumul
frunzelor proaspete de lucernă, cu timpul au găsit o altă modalitate de a se
folosi de binefacerile acestei plante şi anume consumarea în stare proaspătă a
germenilor. În perioada de iarnă, seminţele germinate de lucernă sunt un
deliciu, dar şi un remediu naturist foarte benefic, ajutând la subţierea
sângelui şi la o bună circulaţie periferică. Într-un borcan de 800ml se pun 5
linguri cu seminţe de lucernă, după ce în prealabil au fost bine spălate şi se
acoperă cu apă. Se acoperă borcanul cu un tifon şi se lasă la temperatura
camerei timp de patru zile şi patru nopţi. În tot acest timp, la fiecare12 ore,
se scurge apa din borcan şi se spală seminţele, adăugându-se din nou apă
proaspătă ( cam un 100ml) şi se acoperă totul. După primele două zile, borcanul
se înclină şi se aşează cu gura în jos, pe o farfurie, astfel încât surplusul de apă să se poată scurge prin
tifon. În cea de-a treia zi se vor observa seminţele încolţite şi se vor mai
lăsa încă 24 de ore la lumină şi căldură, astfel încât să avem în borcan
germenii de lucernă înverziţi. Se scot apoi din borcanul în care au germinat şi
se clătesc sub un jet de apă rece. Se mănâncă totul pe parcursul unei zile.
…continuarea în
volumul ”LEACURI MĂNĂSTIREȘTI”
No comments:
Post a Comment