Tuesday, 9 November 2010

Echinacea stimulează în mod miraculos imunitatea

Numită pe bună dreptate „regina plantelor de leac”, echinaceea a făcut istorie în lumea fitoterapiei, fiind considerată cel mai puternic stimulent imunitar. Indienii americani au folosit echinaceea ca pe cel mai puternic dezinfectant şi antibiotic, pentru a vindeca tot felul de infecţii, boli respiratorii sau răni dintre cele mai diverse. Miracolul acestei plante medicament a ajuns şi în lumea europeană.

Sucul de echinacea este cel mai puternic stimulent imunitar
Cultivată mai întâi în Canada şi Statele Unite ale Americii, echinacea se cultivă astăzi şi în Europa şi Asia. Băştinaşii folseau această plantă de leac pentru a trata muşcăturile de insecte sau de şerpi otrăvitori, dar şi în multe alte afecţiuni. Până la utilizarea antibioticelor sintetice, compuşii de echinacea erau folosiţi ca cel mai eficient antibiotic. Ulterior, datorită lipsei medicamentelor folosite pentru tratarea răcelii, s-a recurs la utilizarea sub diverse forme a aceleeaşi plante de stimulare a imunităţii. Planta are un puternic gust amar, care, în contact cu ţesuturile din gură, produce o senzaţie înţepătoare. Echinacea în stare proaspătă  conţine anumite substanţe chimice, pe care, în momentul în care se usucă, le pierde cu desăvârşire. Sucul proaspăt de echinacea acţionează ca stimulent al sistemului imunitar, prin creşterea producerii de anumite celule albe din sânge, întărirea pereţilor celulari şi implicit, incapacitatea bacteriilor şi viruşilor de a intra direct în celule. Din acest motiv se recomandă refrigerarea sucului proaspăt, pentru o mai eficientă utilizare a acestuia.

Echinacea tratează, dar nu previne infeţiile gripale
Eficienţa produselor care conţin echinacea este de netăgăduit în ceea ce priveşte viroza respiratorie. Trebuie însă menţionat faptul că este inutil să facem un tratament cu echinacea în ideea de a preveni infecţiile de natură gripală.                       Acest tratament este extrem de eficient, dar numai în situaţia în care avem de-a face cu o afecţiune respiratorie deja instalată. Nici un produs care are în componenţă echinacea nu poate preveni infecţiile gripale, până în momentul în care acestea sunt declanşate. Acest puternic dezinfectant cu proprietăţi antibiotice, tratează răceala şi gripa încă de la primele simptome, având menirea de a întări sistemul imunitar. Virozele pot fi ţinute sub control doar din momentul instalării acestora, dar din păcate, nu putem preveni boala. Fiind stimulat sistemul imunitar, va creşte şi abilitatea celulelor de a distruge bacteriile.           

Creşterea imunităţii duce la vindecarea multor boli
Echinacea este foarte eficientă în tratarea ganglionilor inflamaţi, a amigdalelor, a infecţiilor nazale, furuncule, probleme ale urechilor şi ale ochilor. Este eficientă de asemenea în infecţiile de natură reumatică, artrite, răni deschise, putând contracara chiar şi septicemia şi infecţiile rezistente la antibioterapia curentă. Fiind unul dintre cele mai vechi remedii naturale, echinacea acţionează indirect, anihilând până şi cele mai puternice tulpini ale unor infecţii de natură incertă. Prin stimularea activităţii limfocitelor, planta de echinaceea acţionează favorabil în diverse probleme de factura hematologică. Cele mai noi cercetări în materie de dermatologie dau mari şanse de ameliorare eczemelor şi chiar psoriazisului. Având proprietăţi antiinflamatorii, echinaceea este folosită în creme şi unguente, pentru tratarea unor răni greu vindecabile. Simptomele psoriazice pot fi diminuate prin flosirea unguentului de echinacea. Acesta se aplică pe porţiunile afectate ale pielii, de 2 ori pe zi, limitându-se astfel evoluţia bolii.

Doar 3 specii de echinaceea  sunt folosite în medicină
Fiind cultivată pe arii extinse, planta de echinaceea are mai multe specii: Echinacea angustifolia; Echinacea atrorubens; Echinacea laevigata; Echinacea pallida; Echinacea paradoxa; Echinacea purpurea; Echinacea sanguinea; Echinacea simulata; Echinacea tennesseensis. Dintre toate acestea, doar trei specii sunt folosite în medicină: Echinacea angustifolia, Echinacea pallida şi Echinacea purpurea.

De reţinut:
Echinaceea nu se administrează în boli precum: scleroză în plăci, tuberculoză, poliartrită reumatoidă sau lupus;
Tratamentul cu echinacea nu trebuie să depăşească 8 săptămâni;
Copiii şi femeile însărcinate nu au voie să folosescă această plantă de leac.

No comments:

Post a Comment