Cura de fragi vă întinereşte şi vă
scapă de tensiune oscilantă
Autor: Mariana Borloveanu
Avem
privilegiul să
trăim într-o ţară în care natura este de o mărinimie aparte. La marginea
pădurilor noastre autohtone, cât şi în poienile cele frumos mirositoare,
fraguţele se găsesc pretutindeni. Medicii romanii ai Antichităţii considerau
fragii, ca pe cel mai eficient medicament de regenerare şi purificare a
organismului, pentru ca cei din Evul Mediu să mai adauge şi alte virtuţi
terapeutice, precum tratarea afecţiunilor reumatice, eliminarea calculilor
renali şi biliari, dar şi eliminarea cu succes a toxinelor.
Calculii
renali şi biliari pot fi zdrobiţi de fragi
Fragii proaspeţi au o pronunţată acţiune astringentă şi
diuretică, favorizând eliminarea uraţilor şi a acidului uric. Efectele benefice
ale consumului de fragi se datorează mineralelor şi vitaminelor pe care aceştia
le conţin, alături de un aport însemnat de tanin, flavone, ulei volatil şi
fenolul specific acestor fructe, fragarina. Fructele de fragi sunt hipotensoare
şi au un factor esenţial în drenajul hepato-biliar. Ceaiul din frunze şi flori de
fragi este un remediu excelent pentru scăderea indicelui glicemic, precum şi în
tratarea problemelor renale, mai ales atunci când există şi calculi.
Siropul
de fragi vă scapă de anemie
Siropul de fragi are două virtuţi : vara este răcoritor,
iar iarna este energizant. Majoritatea preferă nectarul de fragi, pentru că
este foarte uşor de făcut, prin punerea fragilor în blender şi mixarea
acestora, fără nici un adaos. Vă propunem, aşadar o reţetă de sirop, pe cât de
simplă, pe atât de eficientă.
Ingrediente: 2 litri suc de fragi; 2 kg zahăr; zeama de
la o jumătate de lămâie.
Mod de preparare: Se iau 3-4 kg de fragi proaspeţi,
foarte bine copţi, se spală repede sub jet de apă şi se strivesc cu mâna
într-un castron. Se strecoară apoi printr-un tifon dublu, iar la sucul obţinut
din fructele de fragi se mai adaugă 0,5 litri de apă plată. Se va obţine un suc
roşu aprins şi foarte parfumat. Dacă respectaţi întocmai cantităţile propuse de
noi, veţi obţine 2 litri de suc de fragi. Partea de fruct care a rămas după
stoarcere poate fi folosită la dulceaţă, îngheţată sau prăjituri. Sucul,
împreună cu zahărul şi zeama de lămâie se ţin la foc mic până când se topeşte
zahărul, după care se fierbe totul la foc iute 20-30 de minute, doar până când
se leagă bine. Se pune fierbinte în sticle şi se ţine sub pături până a doua
zi. Siropul se păstrează în cămară, la răcoare. Se poate lua pur si simplu ca
şi medicament, două linguri pe zi, dimineaţa, sau poate fi băut în combinaţie
cu apă minerală.
Efecte
benefice
Consumul de fragi este, pe cât de plăcut, pe atât de
sănătos. Atât fructele, cât şi sucurile şi ceaiurile sunt foarte bine tolerate
de organism, fiind benefice în tratarea asteniei, a anemiei, reumatismului
degenerativ, gutei, constipaţiei cronice şi a altor afecţiuni precum febra,
disfuncţiile renale, circulatorii, precum şi hipercolesterolemia şi hipertensiunea
arterială.
Atenţie! Diabeticii au voie să consume aceste fructe, cu
condiţia să nu depăşească o cantitate mai mare de 300 g de fragi pe zi.
No comments:
Post a Comment