Thursday, 5 July 2012

Leacuri mănăstireşti: FRAGII


Cura de fragi vă întinereşte şi vă scapă de tensiune oscilantă

Autor:  Mariana Borloveanu

Avem privilegiul să trăim într-o ţară în care natura este de o mărinimie aparte. La marginea pădurilor noastre autohtone, cât şi în poienile cele frumos mirositoare, fraguţele se găsesc pretutindeni. Medicii romanii ai Antichităţii considerau fragii, ca pe cel mai eficient medicament de regenerare şi purificare a organismului, pentru ca cei din Evul Mediu să mai adauge şi alte virtuţi terapeutice, precum tratarea afecţiunilor reumatice, eliminarea calculilor renali şi biliari, dar şi eliminarea cu succes a toxinelor.

                            

Calculii renali şi biliari pot fi zdrobiţi de fragi
Fragii proaspeţi au o pronunţată acţiune astringentă şi diuretică, favorizând eliminarea uraţilor şi a acidului uric. Efectele benefice ale consumului de fragi se datorează mineralelor şi vitaminelor pe care aceştia le conţin, alături de un aport însemnat de tanin, flavone, ulei volatil şi fenolul specific acestor fructe, fragarina. Fructele de fragi sunt hipotensoare şi au un factor esenţial în drenajul hepato-biliar. Ceaiul din frunze şi flori de fragi este un remediu excelent pentru scăderea indicelui glicemic, precum şi în tratarea problemelor renale, mai ales atunci când există şi calculi.

Siropul de fragi vă scapă de anemie
Siropul de fragi are două virtuţi : vara este răcoritor, iar iarna este energizant. Majoritatea preferă nectarul de fragi, pentru că este foarte uşor de făcut, prin punerea fragilor în blender şi mixarea acestora, fără nici un adaos. Vă propunem, aşadar o reţetă de sirop, pe cât de simplă, pe atât de eficientă.
Ingrediente: 2 litri suc de fragi; 2 kg zahăr; zeama de la o jumătate de lămâie.
Mod de preparare: Se iau 3-4 kg de fragi proaspeţi, foarte bine copţi, se spală repede sub jet de apă şi se strivesc cu mâna într-un castron. Se strecoară apoi printr-un tifon dublu, iar la sucul obţinut din fructele de fragi se mai adaugă 0,5 litri de apă plată. Se va obţine un suc roşu aprins şi foarte parfumat. Dacă respectaţi întocmai cantităţile propuse de noi, veţi obţine 2 litri de suc de fragi. Partea de fruct care a rămas după stoarcere poate fi folosită la dulceaţă, îngheţată sau prăjituri. Sucul, împreună cu zahărul şi zeama de lămâie se ţin la foc mic până când se topeşte zahărul, după care se fierbe totul la foc iute 20-30 de minute, doar până când se leagă bine. Se pune fierbinte în sticle şi se ţine sub pături până a doua zi. Siropul se păstrează în cămară, la răcoare. Se poate lua pur si simplu ca şi medicament, două linguri pe zi, dimineaţa, sau poate fi băut în combinaţie cu apă minerală.

                               

 Efecte benefice
Consumul de fragi este, pe cât de plăcut, pe atât de sănătos. Atât fructele, cât şi sucurile şi ceaiurile sunt foarte bine tolerate de organism, fiind benefice în tratarea asteniei, a anemiei, reumatismului degenerativ, gutei, constipaţiei cronice şi a altor afecţiuni precum febra, disfuncţiile renale, circulatorii, precum şi  hipercolesterolemia şi hipertensiunea arterială.
Atenţie! Diabeticii au voie să consume aceste fructe, cu condiţia să nu depăşească o cantitate mai mare de 300 g de fragi pe zi.





No comments:

Post a Comment