Creștinii din întreaga lume prăznuiesc
Boboteaza la Iordan
Autor: Mariana Borloveanu
Nimic nu este mai înălțător în ziua de Bobotează, decât să fii prezent acolo, la râul Iordan, la slujba care sfințește toată suflarea. Dincolo de frumusețea slujbei arhierești, oamenii emană atâta bucurie și dragoste, încât o gură de Rai înflorește acolo, lângă apa cea binecuvântată. După ce primești Botezul, privirea rămâne încremenită pe apa râului Iordan, care își schimbă cursul spre uimirea tuturor. Am păstrat câteva dintre aceste mărturii, ale creștinilor care tocmai au ieșit din apă, uzi leoarcă, dar cu o lumină a ochilor care pare a fi cernută din ceruri.
Patriarhul Ierusalimul sfințește apa Iordanului
Iordanul este considerat de către creştini un râu sfânt. Creștinii din întreaga lume sărbătoresc, Botezul Domnului în luna ianuarie a fiecărui an. Momentul prăznuirii diferă însă, datorită celor două calendare, iulian și gregorian, între ele existând un decalaj de 13 zile. Astfel, noi românii sărbătorim Boboteaza pe 6 ianuarie, iar în Israel se sărbătorește pe data de 19 ianuarie. În fiecare an, o mare de oameni, din cele mai îndepărtate colțuri ale planetei, așteaptă cu emoție slujba de Bobotează, dar mai ales minunea întoarceriiIordanului, la care toți cei de față asistă cu uimire:
Mii de oameni, veniţi din toată lumea creştină, năvălesc pur şi simplu în apă pentru a primi Botezul mult-aşteptat. Unii intră în apă cu hainele pe care le au de acasă, dar majoritatea a poartă cămaşa cea albă, specifică acestui unic eveniment creştin. Bucuria clipei, întrece toate frumusețile pământului, iar oamenii se îmbrățișează, râd cu toată ființa, emanând multă fericire și speranță în a fi de-acum mult mai curați și mai buni.
Minunea întoarcerii Iordanului se repetă în fiecare an
Bucuria Bobotezei durează până seara, până când ultimul creștin se botează în Iordan. În fiecare clipă a zilei, toată lumea se bucură, se înfrăţeşte, este o atmosferă de nedescris, iar apa luată din Iordan în această zi nu se strică niciodată. Ceea ce m-a impresionat cel mai mult a fost momentul în care cursul râului nu mai era lin, de la stânga la dreapta, ci tulburat, cumva clocotind. Pe o distanţă de aproximativ 100 de metri, au apărut ca nişte valuri, care se mişcau de la dreapta la stânga, ceea ce am surprins şi-n imaginile foto pe care le-am realizat în momentul acela. Auzisem despre această minune, dar, asemenea multora dintre noi, mi-am dorit să văd personal toate cele ce s-au întâmplat. O dată în plus, Dumnezeu ne-a arătat că lucrările şi tainele Sale sunt de necuprins pentru mintea doritoare de relevanţe. Exact cum ne învaţă psalmistul: "Ce-ţi este ţie, mare, că ai fugit? Şi ţie, Iordane, că te-ai întors înapoi? Munţilor că aţi săltat ca berbecii şi dealurilor, ca mieii oilor? De faţa Domnului s-a cutremurat pământul, de faţa Dumnezeului lui Iacob, Care a prefăcut stânca în iezer, iar piatra în izvoare de apă. Nu nouă, Doamne, nu nouă, ci numelui Tău se cuvine slavă, pentru mila Ta şi pentru adevărul Tău" (Psalmul 113, 5-9). Ne uitam unii la alţii, fără prea multe cuvinte, încercând să primim cu bucurie sfințenia zilei. De nenumărate ori am ajuns de Bobotează la Iordan, dar de fiecare dată am avut aceleași trăiri și același sentiment de binecuvântare și împlinire.