Autor:
Mariana Borloveanu
În miraculoasa plantă de busuioc, îşi au originea multe
dintre legendele care au circulat de-a lungul vremii. Despre busuioc se spune
că ar fi crescut deasupra locului unde
Sf. Constantin şi soţia sa Elena, au descoperit Sfânta Cruce.
Busuiocul este considerat o plantă sfântă
Originar
din India şi preţuit de-a lungul vremurilor de mai toate popoarele europene, busuiocul este o
plantă sfântă, o plantă a sufletului, care, pe lângă faptul că aduce noroc,
aduce şi sănătate.
Busuiocul este una dintre cele mai
folosite ieruburi aromatice din lume.
Originar din subcontinentul Indian acesta a fost cultivat şi în Italia
în timpul Imperiului Roman. Originea
cuvântului "busuioc" se regaseşte în grecescul "basileus"(
care înseamnă rege, regal). Aroma
busuiocului este cu atât mai puternică, cu cât planta este mai expusă razelor
solare. Miraculoasa plantă creşte atât la latitudinile tropicale cât şi la cele
temperate.
Iarba medicinală creşte
în grădinile mănăstirilor
Planta a fost adusă în Europa de
Carol cel Mare şi a fost cultivată ca iarbă medicinală în grădinile de pe lângă
mănăstiri. În
culturile vechi precreştine din Orientul Apropiat, dar mai ales în Palestina, busuiocul
era considerat de asemenea o plantă sfântă, folosită în scopuri religioase şi
păstrată până în vremurile creştinării Europei.
O altă legendă, de origine greacă de această dată, ne
transmite mesajul că busuiocul este dintotdeauna planta care vindecă orice
rană, aşa cum a vindecat rana unui monstru, care era jumatate şopârlă, jumătate dragon, în timpul
unui atac. Toate aceste poveşti sau legende, despre planta sfântă de busuioc,
au la originea lor apartenenţa divină şi proprietăţile miraculoase, care vin
din îndepărtate vremi.
Terapii cu frunze şi flori de busuioc
Busuiocul este considerat un antidepresiv sigur, având
puternice efecte sedative. Planta de busuioc este o sursă importantă de fier,
calciu şi vitamina A, conţinând şi vitamina B6, magneziu şi potasiu. Datorită
acestor proprietaţi, calmează tulburările de stomac, balonarea şi anorexia, şi
stimulează producţia lactică a tinerelor mame. Infuzia de busuioc ajută la
procesul de transpiraţie sau la eliminarea mucusului, în anotimpul rece şi acţionează ca diuretic, carminativ, antiseptic, antiinflamator
gastric, intestinal şi renal.
Leacuri din bătrâni cu busuioc proaspăt sau
uscat
• Sucul din busuioc
proaspăt se picură în urechi pentru a combate congestionarea
internă sau se aplică pe leziunile verucoase (negi, papiloame), repetînd
tratamentul pînă la dispariţia lor.
• Esenţa de busuioc,
luată cîte 5-6 picături adăugate în lapte, ceai sau puse pe o bucată de zahăr
cubic, are un rol benefic împotriva spasmelor gastrice, a durerilor de cap de
origine atonă digestivă şi contra nevrozelor atonice.
• Macerat la rece
obţinut prin ţinerea a 4-8 linguriţe de busuioc în apă, vreme de 8 ore, urmată
de filtrare. Se bea acest preparat pe stomacul gol, de preferinţă dimineaţa.
Acest remediu este considerat un adevărat elixir al tinereţii, recomandat în
cazurile de îmbătrînire prematură, în tulburări de menopauză, andropauză,
sterilitate masculină şi feminină, frigiditate, fiind un regenerator rapid,
care opreşte procesele de uzură din organism.
• Infuzie din 1 lingură busuioc, uscat şi mărunţit, la 200 ml
apă clocotită; se acoperă vasul şi se lasă să infuzeze 10 minute, se strecoară
şi se beau 2 ceaiuri călduţe pe zi, prin înghiţituri rare, după mesele
principale, obligatoriu un ceai seara, la culcare. Ceaiul de busuioc este un
foarte bun energizant. Ajută la combaterea bronşitei, gripei, durerilor
articulare, insuficienţei circulatorii, a reumatismului şi la desfundarea
mucoasei nazale.
• Decoct din seminţe
de busuioc, o lingură la 500 ml apă rece; se fierbe 5 minute, se
infuzează 10 minute, se strecoară şi se bea toată cantitatea în cursul zilei;
combate unele boli reno-genitale.
• Sirop de busuioc,
din 75 g părţi aeriene la 1 litru de apă. Are aromă suavă şi este recomandat
pentru efectele favorabile asupra tubului digestiv, fiind un bun dezinfectant
la nivelul intestinelor.
• Alifie de busuioc,
din 20 g plantă uscată şi măcinată fin, amestecată cu 30 de g ceară albă, 30 g
seu de oaie, 30 g terebentină, 60 g colofoniu şi 90 g untură de porc. Se pun la
foc slab pînă se topesc şi se amestecă pînă la răcirea unguentului, după care
se toarnă în cutii de plastic. Se foloseşte la tratarea rănilor purulente, a buzelor
crăpate, călcîielor crăpate şi a ulceraţiilor infectate.
• Cataplasmele din
frunze proaspete, zdrobite şi aplicate pe răni deschise, favorizează
vindecarea lor. Cu frunze proaspete se mai pot freca locurile înţepate de
insecte (albine, viespi, ţînţari), reducînd mîncărimea pielii şi prevenind
infecţiile provocate prin scărpinat. Se aplică pe frunte, în cazul durerilor de
cap.
Frunzele de busuioc sunt folosite în mai toate
bucătăriile lumii
Gustul busuiocului este aromat, dulce şi piperat în mod
plăcut, împrumutând mâncării o aromă proaspătă. Mirosul şi gustul busuiocului
se datorează uleiurilor esenţiale pe care acesta le conţine. Frunzele şi
florile de busuioc sunt folosite astăzi în mai toate bucătăriile lumii.
No comments:
Post a Comment